Wil je weten hoe het zat met het Indonesisch nationalisme voor de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan dit filmpje zodat je kort en bonding op de hoogte bent! Het filmpje is gemaakt voor leerlingen uit de vierde klas van vmbo-GL/TL zodat ze kort en bonding informatie kunnen krijgen dat aansluit bij de schoolmethode Memo.
Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog. Bekijk dan de hele afspeellijst op https://www.geschiedenisgemist.nl/tweede-wereldoorlog-4-mavo/ Daar vindt je alle filmpjes gesorteerd op paragraaf bij de schoolmethode Memo.
Nationalisme
Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederlands-Indië mensen die wilden dat het land zelfstandig zou worden van Nederland. Zij voelden zich tweederangs burgers. De belangrijke baantjes en functies waren allemaal in handen van de blanke Europeanen. Indonesische kinderen gingen naar andere scholen dan de blanke Nederlanders. In bioscopen mochten Indonesiërs niet in dezelfde zaal zitten als de blanke Nederlander.
Het verzet tegen de Nederlanders kon voor de oorlog niet goed van de grond komen. Net als andere Europese landen had Nederland de touwtjes goed in handen in zijn kolonie. De Tweede Wereldoorlog zou daar verandering in aanbrengen. Het zou de Europese landen verzwakken. Het Indonesisch Nationalisme zal voor Nederland betekenen dat ze hun oude kolonie uiteindelijk moeten opgeven.
Bung Karno

Soekarno was de Indonesische Nationalist die voor WOII door Nederland gevangen gezet wordt. Hij is de oprichter van de politieke partij PNI en wordt daarom gezien als het boegbeeld van Indonesisch nationalisme. Hij werd geboren als Koesno Sosrodihardjo. In Indonesië wordt hij nog steeds gezien als de vader van de Indonesiërs, daarom wordt hij vaak nog aangeduid met Bung Karno.
Wil je meer weten? Ga naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Soekarno