Spotprenten

Veel van jullie vinden het moeilijk om bij het vak geschiedenis spotprenten te analyseren en aan te geven wat de maker van de prent bedoelde toen hij of zij hem maakte. Op deze pagina neem ik je mee wat de belangrijkste tips en trucs zijn om nooit meer een spotprent vraag fout te doen.

Kennis

Het is belangrijk om je te realiseren dat spotprenten gemaakt zijn in een bepaalde tijd om met een specifieke actuele gebeurtenis in die tijd de spot te drijven. Ze zijn gemaakt dat iedereen ze in die tijd kan begrijpen, ook mensen die nagenoeg niet of nauwelijks kunnen lezen. Dit betekent niet dat mensen in die tijd de bron helemaal gaan analyseren zoals jij vaak moet doen bij een spotprent opdracht, maar ze snappen wel de strekking van de bron. Dat komt omdat ze dus kennis hebben van de tijd en van het onderwerp, omdat ze in die tijd leefden!
Een belangrijke voorwaarde om een spotprentenopdracht dus goed te doen is kennis van de situatie. Als je niet op de hoogte bent van wat er in die tijd allemaal aan die hand is zal je nooit een prent goed kunnen begrijpen. De mensen die in die tijd leefden, waren op de hoogte van wat er gebeurde en daarom was het vrij makkelijk om een prent te begrijpen. Realiseer je dus dat zonder kennis van het onderwerp en de tijd waarin de prent is gemaakt het niet mogelijk is om de prent goed te begrijpen en dus de opdracht goed te maken.

Drie vragen

Wanneer je kennis van het onderwerp en van de tijd hebt is het belangrijk om jezelf altijd drie vragen te stellen als je de spotprent volledig wil begrijpen. Deze drie vragen zorgen ervoor dat je daarna alle vragen over de prent kan beantwoorden.Volg dus deze stappen altijd als je een spotprent

  1. Wat zie je?
    Een belangrijke stap is om eerst goed te kijken naar wat er allemaal zichtbaar is op de afbeelding. Zelfs de kleinste dingen in de afbeelding kunnen van het belang zijn voor een bepaalde vraag over de prent.
  2. Welke symboliek wordt er gebruikt?
  3. Wat bedoelt de maker met die symboliek?