Nederland, vandaag de dag een klein land in het westen van Europa, maar met een zeer rijke geschiedenis. Op deze pagina vind je vijf weetjes die je niet wist over Nederland.
Nummer 5:
In het buitenland wordt Nederland vaak Holland genoemd. Dit komt omdat van de 16e tot en met de 18e eeuw Nederland een Republiek was van verschillende gewestelijke staten en de belangrijkste gewest Holland was. De raadpensionaris van het gewest werd gezien als de minister van buitenlandse zaken van heel de Republiek. Hierdoor hadden veel landen in de wereld het idee dat de Republiek (der Nederlanden) hetzelfde was als Holland. Deze naam is blijven hangen.
Nummer 4:
Vandaag de dag is Nederland nog een monarchie, of koninkrijk, maar dat is niet altijd zo geweest. Nederland was namelijk de eerste republiek van het na middeleeuwse Europa! Vooruitstrevend dus!
Nummer 3:
Ken je de bekende songtune van het Eurovisie Songfestival? Deze tune is eigenlijk de Hymne van Nijmegen en werd gespeeld bij de Vrede van Nijmegen (1678) toen de oorlog tussen de Republiek, Engeland, Frankrijk en delen van Duitsland was afgelopen en er een vredesverdrag kwam. Deze tune is dus een echte verbinding voor Europese landen.
Nummer 2:
De gasbubbel onder het Nederlandse Groningen een van de grootste gasbubbels ter wereld is? Nederland boort daar niet meer naar gas, maar heeft wel een van de grootste wereldschatten onder zijn grondgebied liggen.
Nummer 1:
Koning Willem-Alexander is van het Huis van Oranje-Nassau. Veel mensen denken dat ij een directe afstammeling is van Willem van Oranje, de vader des vaderlands. DIt is niet waar. De huidge Oranjes stammen af van een zijtak, omdat Stadhouder WIllem III van de Republiek kinderloos stierf.