Koude Oorlog 3 GL/TL

Deze filmpjes passen bij het hoofdstuk over de Koude Oorlog voor klas 3 GL/TL. Dit is een onderdeel van het schoolexamen van het geschiedenisonderwijs in derde klas van dit niveau. Deze filmpjes geven nog een keer extra uitleg voor als je dit in de klas gemist hebt.

De Koude Oorlog is een periode in de geschiedenis van grote spanningen tussen het kapitalistische democratische westen en het communistische dictatoriale oosten. Het westen stond onder leiding van de VS en de het oosten onder leiding van de Sovjet-Unie.
Tijdens deze periode van spanningen tussen 1945 en 1989 komt het nooit tot een directe echte oorlog, maar lijkt het een aantal keer wel bijna gebeuren. Zowel in de derde en in de vierde klas GL/TL Is dit een onderwerp.

Machtsblokken
Beide machtsblokken stonden fel tegenover elkaar en hadden allebei een militair bondgenootschap waarin zij afspraken dat wanneer een van hen werd aangevallen, ze elkaar zuiden helpen. De NAVO was het bondgenootschap van de west-Europese landen, de VS en Canada, Het Warschaupact was het bondgenootschap van de oost-Europese landen en de Sovjet-Unie.

Tijdens de Koude Oorlog was Duitsland en in het bijzonder Berlijn het wereldtoneel van dit conflict. Duitsland werd and Tweede Wereldoorlog namelijk verdeeld in een oostelijk en westelijk gedeelte. Dit zelfde gebeurde met Berlijn. Deze stad is gedurende de Koude Oorlog een aantal keer het toneel geweest van conflicten en het symbool van de verdeeldheid tijdens de Koude Oorlog.

Periode
De Koude Oorlog duurt loopt volgens de meeste historici tussen 1945 en 1989, maar omdat er, zoals bij een echte oorlog wel, geen specifiek begin en eind moment is, verschillende meningen onderling nog wel eens over wanneer het begin en einde nou eigenlijk echt was.

Examen
Ben je benieuwd naar examenvragen die bij dit onderwerp horen? Hoewel deze filmpjes gemaakt zij bij het onderwerp Koude Oorlog 3 GL/TL, komt dit onderwerp in vogelvlucht ook terug in het examen in de vierde klas. Kijk dan bij de examenbesprekingen het onderdeel Europa en de Wereld na 1945. Je kan de hele examens bekijken op examenblad.

Tijdens de Koude Oorlog was er grote spanning tussen de VS en de Sovjet-Unie