Wat was de Koude Oorlog? – 3 mavo

West tegenover Oost

Wat was de Koude Oorlog? Was het daar koud of waren er geen spanningen? Hier vind je simpele en duidelijke uitleg filmpjes over hoe het nou allemaal precies zat met de Koude Oorlog en de Berlijnse muur. Wie “vocht” er tegen wie en waarom? Wat was het communisme en wat was de verhouding met het kapitalisme? Wat zijn de kenmerken van het communisme? Op welke manier had de Sovjet-Unie invloed in de Oostblok landen? Waren er momenten van spanningen waarop deze koude oorlog misschien bijna een echt oorlog werd? Wanneer stopt de Koude Oorlog en hoe kijken we terug op deze tijd?

De filmpjes zijn gemaakt door een ervaren geschiedenisdocent die les geeft in het voortgezet onderwijs. Op een heldere en duidelijke manier geeft hij antwoord op de vragen hierboven. Hij laat zijn leerlingen deze filmpjes ook bekijken. Leerlingen vinden deze filmpjes handig als ze moeten leren voor een toets of als weer even willen weten hoe iets ook al weer zat.
Vind je de filmpjes leuk? Geef dan een duimpje omhoog en abonneer je op het YouTube kanaal!

Wil je het iets meer diepgang? Ga dan naar de afspeellijst voor de vierde klas over de wereld na 1945. Wil je een iets hoger niveau? Ga dan naar de derde klas h/v.

Hieronder vind je de filmpjes met uitleg gebaseerd op hoofdstuk 5 : “De Koude Oorlog” uit het boek MeMo klas 3kgt (4e editie). Hopelijk hoort je docent dan nooit meer wat de Koude oorlog was. 

De filmpjes zijn gemaakt door Jezelf Promoten uit Doetinchem. Jezelf Promoten maakt naast uitleg filmpjes ook promotievideo’s voor bedrijven, bands en particulieren die zichzelf beter in de schijnwerpers willen zetten. Ga voor meer informatie naar de website van Jezelf Promoten en ontdek wat de mogelijkheden zijn.